stafuli"Έχω διαβάσει πολλές φορές για τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του σταφυλιού. Σε τι ποσότητες πρέπει να το τρώω; Υπάρχουν ποικιλίες που είναι προτιμότερες για αποτοξίνωση;"

Με τον όρο αποτοξίνωση στη διατροφή εννοείτε από τον πολύ κόσμο η "μαγική" απομάκρυνση από τον οργανισμό των τοξινών, των ουσιών που προκύπτουν από το μεταβολισμό των τροφών που θεωρούνται επιβαρρυντικές για τη υγεία, συνήθως πλούσιων σε λίπη και φτωχών σε βιταμίνες, όπως το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, τα γλυκά και τα φαγητά τύπου fast food.


Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει τις τοξίνες, έχοντας σαν εξοπλισμό του το ήπαρ, τους πνεύμονες και το δέρμα. Επομένως μια δίαιτα αποτοξίνωσης είτε αυτή έχει σαν βάση το σταφύλι είτε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο δεν έχει νόημα, αφού το σώμα μπορεί να αναρρώσει μόνο του μετά από μια διατροφική κραιπάλη, και εφόσον επανέλθουμε σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που φυσικά θα είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά.
Το σταφύλι από την άλλη είναι πραγματικά ένα φρούτο θησαυρός! Θερμιδικά τα 100γρ αποδίδουν 71θερμίδες. Είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, άρα άμεσης πηγής ενέργειας, και φυτικών ινών επομένως βοηθά στη καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά περιέχει και πρωτεϊνες και λίπη κυρίως πολυακόρεστα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C, E, φολικού οξέος,, και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου αλλά και ψευδαργύρου. Τα φαινολικά συστατικά του σταφυλιού προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επομένως θα είχε κανείς κάθε λόγο να καταναλώνει σταφύλι, οποιασδήποτε ποικιλίας, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και όχι αποτοξίνωσης με σταφύλι.