osous kourazontai poluΜετρήστε πόσες ώρες τις ημέρας περνάτε στο χώρο εργασίας σας! Σίγουρα για τους περισσότερους από εμάς είναι περισσότερες από το καθιερωμένο 8ωρο. Και το ερώτημα είναι πως ένας άνθρωπος που είναι μακρυά από το σπίτι του τόσες ώρες γίνεται να θρέφεται αρκετά σωστά και υγιεινά ώστε να μπορεί είτε να συντηρεί το βάρος του όταν αυτό είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, είτε πρέπει να χάσει βάρος.

Και όμως γίνεται!

Σκοπός είναι να υποδείξω τρόπους, έξυπνες ιδέες  και εύκολα tips που να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μην αγχώνονται με ένα ακόμα θέμα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους πέραν αυτής
Σχεδιασμός διατολογίου
Απαρτίζεται από 3 κυρίως μεγάλα γεύματα (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό) την ημέρα και δύο μικρότερα ενδίαμεσα (δεκατιανό, απογευματινό).

    Στην περίπτωση αυξημένου συναισθήματος πείνας καταναλώστε απεριόριστη σαλάτα ή 1 επιπλέον φρούτο ή 1 γιαούρτι 0-2% ή 1 ποτήρι γάλα 1.5%
    Τουλάχιστον 5-6 ποτήρια νερό ημερισίως και προσοχή στην αποφυγή αισθήματος δίψας κατά τη διάρκεια της ημέρας, που υποδηλώνει αφυδάτωση
    Κατανάλωση καφέ, τσαγιού και άλλων αφεψημάτων με μέτρο (έως 2-3 την ημέρα) με χρήση υποκαταστάτων ζάχαρης (ζαχαρίνη)
    Αποφεύγεται να καταναλώνεται πολύ λιπαρά τυριά και λιπαρές ύλες άλλες πέραν του ελαιολάδου
    Εναλλακτικά του λαδιού αντικαταστήστε για κάθε 1κ.γλ με 10 κομμάτια ξηρούς καρπούς κατά προτίμηση αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια ή 5 με ελιές

Επιλογές πρωϊνών:

    30γρ δημητριακά ολικής αλέσεως+ 1ποτήρι γάλα 1.5% ή 1 γιαούρτι 0-2%
    1ποτήρι γάλα 1.5% ή 1 γιαούρτι 0-2% + 1φέτα ψωμί (30γρ) ολικής αλέσεως+ 1κ.γλ μέλι ή μαρμελάδα
    1τοστ με τυρί, ντομάτα+ 1φρούτο
    1γιαούρτι 0-2%+ 2φρούτα
    1γιαούρτι 0-2%+ 5-6καρύδια+ 1κ.γλ μέλι+2φρυγανιές
    1μπάρα δημητριακών

Επιλογές μεσημεριάνων:

    Σαλάτα του καίσαρα: 60γρ κοτόπουλο ψητό ή βραστό+ 1.5κούπα σαλάτα πράσινη με 1κ.σ ελαιόλαδο+ 2φρυγανιές τεμαχισμένες μέσα στη σαλάτα+ 3κ.γλ τυρί κότρινο τριμμένο
    Μακαρονοσαλάτα: 1κονσέρβα τόνου σε νερό (100γρ)+ 1.5κούπα κολοκύθι, καρότο, μπρόκολο + 110γρ μακαρόνια νερόβραστα+ 2κ.γλ ελαιόλαδο
    Σαλάτα του chef: 1 αβγό βραστά, 30γρ τυρί, 2φρυγανιές, 1κ.σούπας μαγιονέζα light + 1.5κούπα σαλάτα ντομάτα, μαρούλι+ ½ κούπα καλαμπόκι
    Ψητά λαχανικά με σως βινεγκρέτ+ 50γρ τυρί κίτρινο+ 1φέτα ψωμί
    150γρ ρύζι νερόβραστο με μανιτάρια+ 1 γιαούρτι 2%
    2καλαμάκια χοιρινά+ 1πίτα ψητή αλάδωτη+ ντοματοσαλάτα+ 1κ.σ λάδι
    1ντάκο κρητικό με 50γρ τυρί φέτα, ντομάτα, 5ελιές
    1μπαγκέτα με 30γρ τυρί κίτρινο, 30γρ ζαμπόν γαλοπούλας βραστό, ντομάτα, μαρούλι, 1κ.σ μαγιονέζα light
    1τσιαπάτα με 60γρ κοτόπουλο, 1κ.γλ μουστάρδα, 30γρ τυρί κίτρινο, ντομάτα
    1αραβική πίτα με λάχανο, καρότο, πιπεριές, ντομάτα+ 50γρ ανθότυρο
    200γρ πατάτες βραστές+ 1αβγό βραστό+ λίγο φρέσκο κρεμμύδι+ λεμόνι, μουστάρδα, 2κ.γλ λάδι, άνιθο
    1χωριάτικη σαλάτα με 50γρ τυρί φέτα, 150γρ μακαρόνια βίδες+ 1κ.σ λάδι
    1πράσινη σαλάτα με 1ντομάτα, ρόδι, 50γρ τυρί κίτρινο και 10καρύδια+ 2κ.γλ λάδι+ 2φρυγανιές

Επιλογές βραδινών

    90γρ κοτόπουλο στο φούρνο με 200γρ πατάτες στο φούρνο+ σαλάτα εποχής
    1σουβλάκι με πίτα αλάδωτη, πατάτες τηγανητές, ντομάτα, καλαμάκι χοιρινό+ σαλάτα εποχής
    1,5κούπα φασολάκια ή μπάμιες+ 50γρ τυρί φέτα+ 1φέτα ψωμί
    200γρ λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, πρασόρυζο+ 50γρ τυρί φέτα+ 1φέτα ψωμί
    2τοστ με τυρί, ζαμπόν γαλοπούλας άπαχο, ντομάτα+ 1ποτήρι γάλα 1,5%
    120γρ μπιφτέκια+ 100γρ πουρέ πατάτας+ σαλάτα εποχής με 2κ.γλ λάδι
    Μαρουλοσαλάτα με 1τόνο σε νερό και 1κ.γλ μαγιονέζα+ 2φρυγανιές ή 1φέτα ψωμί
    150γρ μακαρόνια πένες+ 100γρ καλαμπόκι+ ντομάτα, κολοκυθάκια βραστά, καρότα+ 50γρ τυρί κίτρινο+ 1κ.σ λάδι
    120γρ μοσχάρι βραστό λεμονάτα+ 150γρ ρύζι+ 1κούπα σαλάτα εποχής+ 2κ.γλ λάδι

Ενδιάμεσα γεύματα

    1γιαούρτι 0-2%+ 1φρούτο
    2φρούτα
    1γιαούρτι 0-2%+ 1κ.γλ γλυκό του κουταλιού
    1ποτήρι χύμό χωρίς ζάχαρη
    2σοκολατάκια υγείας

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες! Αλλά σίγουρα σας έβγαλαν απότ τη ρουτίνι του τοστ στο γραφείο σαν τη μόνη λύση για γεύμα

Ιδιαίτερη προσοχή να δώσετε στην κατανάλωση λιπών και ελαίων ιδίως αν τα γεύματα τα προμηθεύεστε έτοιμα και δεν τα ετοιμάζετε οι ίδιοι. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε τη σως ή το λάδι χωριστά και να το προσθέσετε οι ίδιοι.

Οι μερίδες είναι υποδειγματικές και πρέπει να τροποποιούνται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση/ δραστηριότητα, υγεία και τις ανάγκες του ατόμου.