Τι είναι η τροφική αλλεργία?

Τροφική αλλεργία είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση σε τροφές με κινητοποίηση του ανοσοποιητικού και συμπτώματα από διαφορετικά συστήματα όπως δέρμα, αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, γαστερεντερικό σύστημα ή συμπτώματα από περισσότερα του ενός συστήματα με αποτέλεσμα την αναφυλαξία και πιθανό κίνδυνο για τη ζωή.

Τροφική αλλεργία είναι η ανεπιθύμητη αντίδραση σε τροφές με κινητοποίηση του ανοσοποιητικού. Πιο συχνά οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας είναι άμεσες με παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) και συμπτώματα που εκδηλώνονται μέσα σε 1-2 ώρες από την στιγμή της κατανάλωσης του τροφίμου.

Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας κυμαίνεται σε ποσοστό 6-8% σε παιδιά έως 3 ετών, ενώ οι περισσότερες από αυτές εκλείπουν μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Σε ενήλικες το ποσοστό αυτό φτάνει μόνο το 1-2%.

Τα συνήθη υπεύθυνα τρόφιμα για αλλεργικές αντιδράσεις είναι το γάλα, το αβγό, τα οστρακοειδή, τα σιτηρά, το ψάρι και οι ξηροί καρποί. Παρόλα αυτά αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε τρόφιμο.

Το 80% των παιδιών με τροφική αλλεργία εμφανίζουν συμπτώματα με μόνο 1 ή 2 τρόφιμα, ενώ τα υπόλοιπα εμφανίζουν πολλαπλές αλλεργίες κάνοντας πολύπλοκο το ζήτημα της επιλογής τροφών και της σύστασης ενός ισορροποημένου διαιτολογίου. Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται τα συμπτώματα που δύναται να εκδηλωθούν σε επεισόδιο τροφικής αλλεργίας.

Λαμβάνοντας υπόψην το εύρος των προϊόντων που υπάρχουν στο εμπόριο, μπορεί να συσταθεί ένα ισορροπημένο διαιτολογίο, που να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (ενέργεια, πρωτεϊνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), ακόμα και όταν έχουν αποκλεισθεί βασικά τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, το αβγό, τα σιτηρά και άλλα. Ισχυρό παράδειγμα αποτελούν σήμερα οι βιομηχανίες γαλακτοκομικών παρασκευάζοντας υποκατάστατα του αγελαδινού γάλατος, συνήθως υδρολυμμένα στοιχειακά γάλατα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε παιδιά να αναπτύσσονται φυσιολογικά.