Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 5262

Από τα πιο διαδεδομένα- τα κουάκερ, το καφέ ρύζι και το πλιγούρι, ως τα εξωτικά ακόμα για την χώρα μας μαυροσίταρο και κινόα, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους από τα ράφια των σουπερμάρκετ

 και καταστημάτων με βιολογικές τροφές, ως τις trendy ταβέρνες. Η διαφορά των δημητριακών ολικής αλέσεως από τα «κοινά» δημητριακά είναι ότι είναι σε λιγότερο βαθμό επεξεργασμένα: και τα 3 μέρη του σπόρου τους αλέθονται μαζί, χωρίς να χάνεται το παραμικρό στοιχείο από τη σύσταση του, κάτι που προκαθορίζει και την εξαιρετική τους ευεργετική δράση στον οργανισμό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα «φιλικά» και ωφέλημα για το γαστροεντερικό σύστημα, σε βιταμίνες της ομάδας Β, σε φυλικό οξύ και πολλές ακόμα πολύτιμες ουσίες. Πολλές έρευνες τα συνδέουν και με το αδυνάτισμα: καθώς παρέχουν σύνθετους πολυσακχαρίτες, πέπτονται αργά και προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και μας προστατεύουν από τις βλαβερές για τη σιλουέτα μας «διατροφικές κραιπάλες».
Πρόγνωση: Πρόκειται για μια τάση που ήρθε για να μείνει. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν την προληπτική τους δράση ακόμα και κατά των καρκίνων που προσβάλουν τα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος, οπότε, αναμφίβολα, αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής του μέλλοντος.