Η κλινική διαιτολόγος Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου, γεννημένη στην Αθήνα, απoφοίτησε από το τμήμα Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου το 2000 και απέκτησε το πτυχίο Ψυχολογίας το 2016 από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορική διατριβή στην Αλλεργιολογία, στα πλαίσια της οποίας εργάσθηκε σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Αγγλίας (Institute of food research, IFR) & της Ολλανδίας (Sanquin), με υποτροφίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης & του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

cover-eswterika Η τροφική πρόκληση είναι η πιο σημαντική διαγνωστική δοκιμασία στην τροφική αλλεργία.  Το βιβλίο αυτό αποτελεί το 1ο βιβλίο με συστηματικοποιημένη τη διαδικασία της πρόκλησης για επίτευξη της κατά το δυνατόν ορθότερης διάγνωσης.

Ταυτόχρονα, είναι μια δοκιμασία που χρειάζεται εμπειρία & τυποποίηση ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια & το αποτέλεσμα της να είναι ακριβές & επαναλαμβανόμενο. Ο επιπολασμός της τροφικής αλλεργίας υπολογίζεται στο 4-5% στα παιδιά που ζουν σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες συμπεριλαμβανομένης & της Ελλάδας.  Στους ενηλικες, παρ’όλο που το νούμερο είναι σαφώς μικρότερο, οι αντιδράσεις τείνουν να είναι πιο σοβαρές. 

09/2003-10/2004 Marie Curie υποτροφία από την Ευρωπαϊκη Ένωση για εργασία στο Institute of Food Research (Norwich, UK)

1.Βασιλοπούλου Αιμιλία, Ανδρικόπουλος Ν., Δεδούσης Γ., Φαληρέα Α.  ‘Αξιολόγηση της συνεργιστικής δράσης οξειδωτικών ουσιών και της ανταγωνιστικής δράσης αντιοξειδωτικών ουσιών κατά την υποβάθμιση διαφόρων εδώδιμων ελαίων με τη συσκευή Rancimat'. 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής -Διαιτολογίας. Ελεύθερη ανακοίνωση

  • Αιμιλία Βασιλοπούλου, N. Γ. Παπαδόπουλος. Άσθμα- Ισταμίνη- Διατροφή (Ανασκόπηση), Ελληνική Εταιρία Αλλεγιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, 2002; 10:73-80